Sernik z dodatkiem czekolady

– Jestem niewyspana – powiedziała patrząc w lustro.

Przed sobą widziała kogoś, kto zdecydowanie nie przespał nocy. Ba, nawet kilka. Twarz była poszarzała, oczy jak szparki, lekko podpuchnięte. Nie mówiąc o fryzurze, która naprawdę wołała o pomoc. Agata z rezygnacją westchnęła. Wiedziała, że będzie mogła coś ze sobą zrobić dopiero po tym, jak zrobi śniadanie dla Małego Szkraba. Siedział on teraz w swoim foteliku i przyglądał się uważnie swojej mamie.

– A cio totototo do? – wyseplenił Synek, wskazując rączką na suszarkę.

– To jest suszarka, kochanie. Dość często była używana, gdy miałeś tak około dwóch miesięcy. Agata wzdrgnęła się na myśl o kolce Krzysia. Dzięki Bogu, że Szkrab ma już rok i ten czas już dawno minął.

Po porannej, szybkiej toalecie Agata wzięła się za śniadaniowy rytuał. Przesunęła krzesełko Krzysia tak by mógł się bawić w kuchni, a przede wszystkim był w zasięgu jej wzroku. Szybko przygotowała gorącą herbatę i jajecznicę. Robiąc posiłek, ciągle myślała o cieście. Miała głód na słodycze. Nie mogła tylko sprecyzować na jakie dokładnie. Układała talerze na stole kuchennym, gdy nagle spojrzała na książkę leżącą na blacie. Hubert, uwielbiający wszelakie ciasta i ciasteczka, niedawno ją kupił. Otworzyła byle gdzie. To było to. Wiedziała, że musi to upiec. 

Sernik pełny czekolady

Sernik okazał się arcyłatwy do zrobienia jak również arcysmaczny. Ciężki, mocno czekoladowy. Idealny do niezbyt słodkiej porannej kawy. O dziwo, Kubuś też zapragnął go zjeść. Po pierwszej i NIEostatniej łyżeczce sernika, Agata wiedziała, że jej syn będzie obżartuchem jak jego tata.

DSC_5646

Przepis

Spód: 200g herbatników z czekoladą, 85 g masła

Masa serowa: 285 g gorzkiej czekolady, 1,2kg gotowego twarogu sernikowego (bez żadnych dodatków), 200g cukru, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja nie dałam), 4 jajka, 175 ml śmietanki 18%, 1 łyżka kakao

Nagrzać piekarnik na 180 stopni. Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową. Roztopić masło i zmieszać z uprzednio pokruszonymi (jak najdrobniej) herbatnikami. Masę herbatnikową wyłożyć dno tortownicy.

Czekoladę pokruszyć, włożyć do garnka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić z ognia. Niech trochę przestygnie.

Twaróg przełożyć do misy, dodać cukier, wanilię, Starannie wymieszać (ja robiłam do mikserem). Jajka ubić w osobnym naczyniu i dodawać je po trochu do masy, ciągle mieszając.

śmietanę wymieszać dokładnie z kakao i wlać do masy serowojajecznej. Wymieszać dokładnie. Na koniec wlać przestudzoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać, aż będzie jednolita masa. Wyłożyć masę na tortownicy, na spód herbatnikowy.

Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1h. Najlepiej by sernik piekł się na środkowym poziomie. Po godzinie, wystudzić i trzymać w lodówce.

Jak kto woli, można polać czekoladą i udekorować owocami.

Przepis pochodzi z książki: Czekolada, Marty Dobrowolskiej-Kierył 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s