Bo Polskie: Aby mieć zdrowy żołądek…

Witajcie,

Zgodnie z zapowiedzią na mojej stronie FB (dlatego warto czasem do mnie zajrzeć i to nie tylko na stronę bloga!), dzisiaj w ramach Akcji Bo Polskie porozmawiamy o ..lnie i jego nasionach. Jak powinno się go jeść, co można wyprodukować z lnu? Co do jest siemię złote, brązowe?

Do rozmowy zaprosiłam Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich z Poznania. Zapraszam serdecznie!

slogan_pl

Smaczny Dom: Siemię lniane. Przez wielu, znane głównie jako składnik oleju lnianego. Ale nie tylko, prawda?

IWNiRZ: Dla delikatnego sprostowania – w oleju lnianym Bioflax siemię lniane jest jedynym składnikiem poza którym już nic nie jest dodawane – jest to olej bez konserwantów tłoczony na zimno, nierafinowany. Siemię lniane może nam służyć również  jako bezcenny dodatek do „porannych” płatków owsianych do pieczywa własnego wyrobu i różnych sałatek. W szczególności polecamy siemię lniane wysokolinolenowe, czyli te które ma wysoką zawartość kwasu alfa-linolenowego (właśnie z tego siemienia jest tłoczony Olej Lniany Bioflax do Diety Dr Budwig z zawartością kwasów omega 3 na poziomie ok 55%). Występujące  w postaci lnu mielonego odtłuszczonego siemię lniane może nam posłużyć jako idealna ochrona (wysoka zawartość błonnika i śluzów) naszego przewodu pokarmowego powodując przy tym lepszy poślizg treści pokarmowej, a co za  tym idzie, wspomóc proces trawienia.

SD: Dlaczego warto go używać w kuchni?

IWNiRZ: Siemię lniane poza bezcennymi walorami zdrowotnymi ma również ogromne walory smakowe, które wzbogacą nasze potrawy. Jak wspominałem w pytanie powyżej jest idealnym składnikiem sałatek jak również płatków owsianych.

SD: Oglądając produkty na Państwach stronach, zauważyłam siemię lniane odłtuszczone. Co to takiego i czym się różni od siemienia lnianego nieodtłuszczonego? W jakich przypadkach je stosować, a w jakich nie?

IWNiRZ: Siemię Lniane odtłuszczone to nic innego jak nasionka siemienia z których wytłoczyliśmy olej lniany i go zabutelkowaliśmy. Można śmiało powiedzieć, że Len Mielony odtłuszczony Bioflax to produkt pochodny przy tłoczeniu oleju lnianego. Pozostałe po tłoczeniu makłuchy zostają drobno zmielone i zapaczkowane. Len Mielony ze względu na wysokie właściwości śluzujące i ochronne idealnie chroni nasz układ pokarmowy. Od zarania dziejów  na naszych terenach używany jest w stanach zapalnych żołądka lub zgagach. Nie zaleca się używanie lnu mielonego przy rozwolnieniach.

SD:Kolejne ciekawostki to dwa różne ziarna: brązowe i jasnobrązowe. A także ziarna prażone i nieprażone. Mogą Państwo trochę o nich opowiedzieć?

IWNiRZ: Główna klasyfikacja nasion siemienia lnianego to podział pod kątek kwasów w nich zawartych. Wyróżniamy nasiona wysokolinolenowe i niskolinolenowe. Z tych pierwszych tłoczony jest olej w standardzie farmaceutycznym Bioflax do Diety Dr Budwig z wysoką zawartość kwasów omega-3. Z nasion niskolinolenowych tłoczymy olej lniany spożywczy Linolia z wyższą zawartością kwasów omega-6. Nasion niskolinolenowych używamy również do prażenia. Zarówno nasiona brązowe jak i złote występują w opcji wysoko jak i niskolinolenowej. Można śmiało stwierdzić, że kolor nasiona nie stanowi najważniejszej klasyfikacji.

SD: A w jakiej formie powinno się spożywać siemię lniane by było dla nas najzdrowsze?

IWNiRZ: To zależy jak efekt zdrowotny mamy zamiar osiągnąć: Jeżeli chcemy dostarczyć do naszego organizmu niezbędne kwasy omega-3 – to zachęcam do spożywania Oleju Lnianego Bioflax do Diety Dr Budwig. A jak chcemy ukoić dolegliwości wynikające ze złego trawienia zachęcam do stosowania Lnu Mielonego odtłuszcznego Bioflax. Chciałbym również dodać, że Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu jest prekursorem tego produktu w Polsce.

SD: Te wszystkie wyżej wymienione produkty można kupić na stronach państwowego Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, ale nie tylko. Co można jeszcze kupić u Państwa i czym Państwo się specjalizują?

IWNiRZ: Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich ze swoją 80 letnią tradycją jest Jednostką badawczo rozwojową specjalizującą się w przetwórstwie roślin włóknistych (min. len i konopia). Od wielu lat „owoce” naszych prac badawczych dostarczamy do Państwa gospodarstw domowych w postaci naszych produktów. Najważniejszym wyznacznikiem naszej pracy jest jakość naszych produktów.

W ostatnim czasie wprowadziliśmy również na rynek dwa kremy. Krem z Olejem Lnianym LINOLIA i krem z Olejem Konopnym KANABIA, które ze względu na swoje właściwości nawilżające i regenerujące idealnie nadają się do co dziennej pielęgnacji zarówno przez Panie jak i Panów. Obydwa są hypoalergiczne więc mogą je stosować osoby zmagające się z alergiami.

Dodatkowo, w naszym asortymencie dysponujemy jeszcze gamą odzieży wykonanej z włókna lnianego (spodnie damskie, męskie, marynarki , włókna, skarpety). Wszystkie produkty charakteryzują wysoką jakością wykonania której sprzyja ich swoista wyjątkowość wśród pozostałych pozycji tego typu na rynku:). Po więcej informacji,a także do zakupu, zapraszamy na naszą stronę www.sklep.iwnirz.pl.

SD: A czy Państwo szykują jakieś nowe produkty?

IWNiRZ: Obecnie trwają pracę nad kolejnymi produktami o których na pewno będziemy informować przed wprowadzeniem na rynek farmaceutyczny i zielarski.

Bardzo dziękuje za możliwość wywiadu
Piotr Ludniewski
Koordynator Sprzedaży
Dietetyk/

SD: To ja dziękuję! :) I poniżej zapraszam na placki amerykańskie z mielonym lnem. Jak smakują? Niebiańsko. Dzięki mielonemu lnu, placki stały się delikatniejsze. A do tego, bez kłopotu dałam je Małemu :) Smacznego!

Placki amerykańskie z mielonym lnem

DSC_5688

Składniki: 140 g mąki, 10 g mielonego lnu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 ml maślanki (lub mieszaniny śmietany z mlekiem – ja tak dałam), 2 jajka, 2 łyżki oleju, 20 g masła, sól

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, ze szczyptą soli. Maślankę wymieszaj z żółtkami i dodaj mąkę. W osobnej miscie ubij białka i wymieszaj z poprzednią masą. Smaż naleśniki na maśle i oleju.

Podawaj z dżemem.

Smacznego!

DSC_5690

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s