Szarlotka pełna ziarna

– No dobra, po prostu wyszłaś sobie z obrazu, po tym jak Zocha zniknęła..to znaczy, że wiesz coś na ten temat?

Jacek wsłuchiwał się w rozmowę zajadając kanapkę. Był szalenie zdziwiony jak szybko Kasia przeszła do porządku dziennego z obecną sytuacją. Otóż rozmawiała z postacią z obrazu. Patrzył na swoją ukochaną i poraz kolejny zrozumiał, że on tą kobietę po prostu wielbi i każdego dnia bardziej go pociąga.

– I tak i nie, Pani Kochana. Nie wiem gdzie ona jest, nie wiem jak to sie stało. Ale wiem, że zniknięcie Pani przyjaciółki to skutek wojny obrazów.

Fałat_Old_man_praying-2– Wojny obrazów? – równocześnie zapytali

– Ano…tak. Wszystko się zaczęło od nieszczęsnego zawarcia małżeństwa, które nigdy w sumie nie zostało zawarte.

– Jak to?

– ….Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale mówi się, że Pan Młody z pewnego obrazu rozłościł się i wszczął bunt. I tak się zaczęło. – Wieśniaczka ugryzła jabłko z impetem.

– Mam mętlik w głowie – powiedziała Kasia – nic z tego nie rozumiem i nie wiem co do z tym ma wspólnego z Zochą. Jacek, pomóż – popatrzyła na niego z błagalnym wzrokiem. Jacek w przypływie uczuć i chęci pokazania się z najlepszej strony przed swoją ukochaną, postawił że coś zrobi.

– Znasz kogoś, kto może nam to wszystko lepiej wytłumaczyć?

– No jeśt…ale do nijgo tsibba osobiści się wyblać..psiejść na dlugą stlonę – wysepleniła. Miała buzię pełną jabłka. Ledwo dawała radę by mówić.

– To znaczy?

– No..trzeba iść do naszego dziadka.

– A gdzie jest? – tracił już cierpliwość Jacek

– No w Muzeum w waszym mieście, tutaj.

Jacek i Kasia spojrzeli na siebie i zrozumieli, że nie będzie to spokojny weekend.

Ciąg dalszy wkrótce 

obraz „Modlący się starzec” pochodzi ze strony KLIK. Autorem akwareli jest Julian Fałat.

***************************************************

Poprzednie historie można przeczytać tutaj: Obraz zycia

Szarlotka pełna ziarna

DSC_5404

Składniki

Ciasto

200 g mąki pszennej

50 g mąki razowej pełnoziarnistej

2 łyżki śmietany

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

150 g masła

Nadzienie

3-4 jabłka

1/2 cukru waniliowego

łyżka soku z cytryny

dwie szczypty cynamonu

Kruszonka: 

6 łyżek bułki tartej
2 łyżki cukru
4 łyżki twardego masła (w wiórki)

Jak robić

Ciasto:

1. Wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sól
2. Wkroić masło. To znaczy posiatkować masło z suchymi składnikami. Ja po prostu wrzucam kawałki ciasta a potem robie z tego kruszonkę.
3. Dodać jajko i śmietanę. Wymieszać aż składniki połączą się.
4. Ciasto wyłożyć na folii spożywczej. Włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę (ale mniej niż 48 godzin). By ułatwić sobie pracę, przed włożeniem rozpłaścić ciasto na płasko jak placek.
5. Natłuścić formę na tartę (28 cm)
6. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkuj placek na średnicę około 35 cm. Ja wałkuję przez folię. Wtedy nie używam mąki do wałkowania. W przeciwnym razie mąka jest niezbędna.
7. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni
8. Ciasto wyłożyć do formy. Docisnąć do dna, na brzegach. Ciasto powinne pokrywać także krawędzie.
9. Na ciasto położyć folię aluminową i wysypać groch.
10. Ciasto włożyć do piekarnika. Piec przez 5 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec przez kolejne 5 -10 minut. Jest gotowe do wypełnienia wybranym nadzieniem.

Nadzienie:

1. Pokroić obrane jabłka w kostkę.

2. Pokropić sokiem z cytryny

3. Posypać cukrem waniliowym, cynamonem. Całość wymieszać.

Kruszonka

1. Bułkę tartą wymieszać z mąką a całość z zimnym masłem. Wsadzić do lodówki bo potem łatwiej ją pokruszyć.

Dokończenie

1. Nadzienie wyłożyć na ciasto i posypać kruszonką. Piec w temp 200 stopni około 20-25 minut, tak by ciasto się zarumieniło.

Smacznego!:)

2 Comments Add yours

  1. Ewelina pisze:

    Piękna szarlotka! Chyba zaraz wezmę się za pieczenie. Czy mogę użyć mąki z amarantusa? Niestety nie posiadam razowej, sklepy zamknięte, a mnie naszła ochota na takie cudowne ciasto… :)

    1. smacznydom pisze:

      nie probowalam…:) ale ja bym zaryzykowala:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s