Ciasto szybkie niczym Pendolino

Kasia oglądała Wiadomości. Mówili o rekordzie pewnego Pana na torach i jego zachwycie. Każde zdanie Maszynisty zagłuszała chrupiącą bagietką. Nie, jednak to nie to. Potrzebowała czegoś słodkiego. Czegoś, dzięki czemu mogła zastanowić się co robić dalej. Jak ją znaleźć.

chelmbabielatoBo to jest już fakt. Zosia zniknęła. Nie wie jak to się stało. A przecież była obok. 5 cm dalej od niej. Niczego nie zauważyła. Stała obok i po sekundzie zniknęła. Szukała jej w tym przeklętym muzeum aż do zamknięcia. Dzwoniła do niej przez kolejne trzy dni. Nic. Wreszcie poszła na policję. Ta, usłyszawszy jej zeznania, stwierdziła, że jej przyjaciółka po prostu miała jej dość..albo robi głupie żarty. Ale ona wiedziała. Wiedziała, że coś jest nie tak. Musiała to tylko rozgryźć. I znaleźć Zochę.

Poszła do kuchni. Wyjęła potrzebne składniki i zrobiła kręcone ciasto. Nie miała czasu na coś innego, a potrzebowała odpowiedniej dawki cukru. Szybko zakręciła mikserem, wyłożyła owoce i siup do piekarnika. Na czas pieczenia poszła wziąć prysznic. Po około 40 minutach, wyszła odświeżona i wyjęła ciasto. Było idealne. Pięknie pachnące, jakby mówiło: Zjedz mnie. W momencie gdy już miała kroić na kawałki, usłyszała za sobą głos:

– Oj Panienka Kochana, tom trzeba poczekać aż wystygnie!

Kasia znieruchomiała. Kto to był? Włamywaczka? Ale dlaczego tak dziwnie mówi??? Szybko się odwróciła, trzymając nadal nóż w ręce. Już miała zaatakować..jak nagle dostała olśnienia.

– Zaraz…jakaś Ty dziwna…a czy Ty nie jesteś z obrazu?

– A Panienka to ma rację. Jam z obrazu. Po pomoc przyszłam. Bom od razu jak Panienkę zobaczyła to wiedziałam, że Panienka to tęga głowa.

– Ale jak..skąd..Kurde, przecież Ty jesteś z obrazu Chełmońskiego..skąd tutaj się wzięłaś!

– No wyszłam.

***************************************************

Poprzednie historie można przeczytać tutaj: Obraz zycia

Kręcone ciasto z owocami

Ciasto z przepisu mojej Babci Józi. Szybkie i łatwe. ….i smaczne:) Jak wszystkie rzeczy co Babcia szykuje:)

DSC_5361

Składniki (na 3/4 blachy)

25 dkg margaryny (ja dałam miękkiego masła)

4 łyżki oliwy

1 1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

5 jaj

0,5 kg mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 do 5 jabłek antonówek lub innych owoców. Ja dałam gruszki

Jak robić

Masło, oliwę, cukier i cukier waniliowy utarłam mikserem. Potem stopniowo dodałam: jaja, mąkę, proszek.

Jak ciasto było gotowe, przygotowałam owoce. Blachę wyłożyłam pergaminem. Masę ułożyć na blasze, a na niej gęsto powtykałam owoce. Jak kto woli, na wierzch posypać cukrem i cynamonem. Piec około 45 min, w temp. 160 stopni.

***********************

Obraz pochodzi ze strony: http://www.art.org.pl/chelmonski1.html

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s