Życie jak pleśniak

Nie wiedziałam co robić. No bo niby jestem tutaj z tym Anglikiem, zajadam się pyszną konfiturą…ale cholera przecież rozum mój mówi, że to jest jakiś absurd. Jestem w obrazie. Rozmawiałam z Paulem, który uważa że mówię po angielsku, choć przyznać się muszę jedynie co potrafię mówić w tym języku to: Hał du ju du?

– Czy coś się stało? – spytał się z troską angielski przystojniak

– Nie, nie..tylko…

– Tylko? – powtórzył melodramatycznie Paul i podszedł bliżej – Tylko..? – Ach ta muzyka, Kochanie!

Jeny. Co on? Zaczyna dziwnie się zachowywać….i co on z tym tańcem..?

– Tylko z nim nie tańcz – usłyszałam za plecami. – jak zatańczysz, przepadniesz.

Odwróciłam się, wykrecając się z objęć Anglika. To był znów on. Głos, który uświadomił się, że jestem w więzieniu.

– Jestem uwięziona w obrazie, nie mam pojęcia jak z niego wyjść..a teraz mi mówisz, że nie mogę zatańczyć nawet raz z tym kolesiem? Choć to właśnie przez niego tutaj się znalazłam?

– No właśnie dlatego.

– Co dlatego?

– No właśnie dlatego nie możesz z nim zatańczyć. Jak zatańczysz już zupełnie przepadniesz, zapomnisz o sobie i zaschniesz na tym obrazie na wieki. Spójrz dookoła. Ile tutaj jest par? Acha..i czy wreszcie chcesz jakiś kawałek ciasta? Wierz mi pycha, a do tego naprawdę Ci one pomogą w życiu.

– To poproszę jeden. – wzięłam talerz z ciastem i rozejrzałam się po sali szukając tańczących par. Była tylko jedna para. Anglik z blondyną. Tylko że blondyna była jakby z innej epoki niż Anglik. Hm.

– Wytłumaczysz mi o co wreszcie tutaj chodzi?

Nieznajomy weschnął z ulgą

– No wreszcie mówisz do rzeczy. Siadaj

cdn….

Pleśniak

Jeśli masz chandrę..i nie masz ochoty na nic. Upiecz pleśniak..i łap życie za rogi:) Przepis z opakowania z Proszku do pieczenia Delecty. Tam gdzie jest podkreślone, to moje zmiany

DSC_5294

Składniki

4 jaja

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g masła

dżem z czarnej porzeczki

Jak robić

1. żółtka utrzeć z mąką, proszkiem oraz miękkim masłem.

2. ciasto podzielić na trzy części. Jedną z nich połączyć z kakao i włożyc do lodówki. Drugą białą, bez kakao ,część też włożyć do lodówki, trzecią bez kakao zostawić na boku.

3. Do formy (20 na 30 cm) uprzednio wyłożonej papierem, wyłożyć trzecią część ciasta (bez kakao i nie z lodówki)

4. Na niej rosmarować dżem

5. Zetrzeć 1. cześć ciasta (z kakao)

6. Białka ubić sztywno z cukrem. Ubite białka wyłożyć na ciemne ciasto

7. Na białka zetrzeć ciasto (druga część, ta z lodówki)

8. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 35 minut.

Smacznego ;)

Reklamy

3 Comments Add yours

  1. Oj dawno nie jadłam pleśniaka. Narobiłaś mi smaku :)

  2. gin pisze:

    Ślicznie to Twoje ciasto wygląda :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s