#Jedz Polskie – kotlety z nutą kokosu

Dzisiaj ostatni dzień wywiadu z Laboratorium BIOOIL. Mam nadzieję, że dzieki naszej rozmowie mieliście okazje poukładać sobie wiedzę na temat olei – przyznam się szczerze, że osobiście dużo mi dała ta rozmowa. Bardziej świadomie wybieram oleje..a tymbardziej przechowuję!

WYWIAD z Laboratorium BIOOIL cz 3

Na Pana stronie zauważyłam także oleje BIO. Czym one się różnią od innych olei?

Produkty ekologiczne, nazywane również BIO, to takie, w których w trakcie całego procesu wytwarzania, od pola uprawnego poprzez zakład produkcyjny nie użyto sztucznych nawozów oraz chemicznych środków ochrony roślin. Nie dodawane są do nich chemiczne aromaty, barwniki, konserwanty lub polepszacze. Produkty te wolne są również od GMO. Produkty tak nazwane MUSZĄ OBOWIĄZKOWO podlegać systemowi kontroli i certyfikacji. Producent wprowadzający na rynek produkt ekologiczny jest zobowiązany przejść stosowny audyt i uzyskać certyfikat od upoważnionej jednostki certyfikującej. Jednostka certyfikująca sprawuje również bieżący nadzór nad przestrzeganiem przez producenta obowiązujących przepisów i procedur. Upoważnioną przez Ministerstwo Rolnictwa jednostką certyfikującą i nadzorującą produkcję ekologiczną firmy LABORATORIUM BIOOIL jest Polskie Centrum Badań i Certyfikacji. Chciałbym jednak dodać że w naszej firmie stosujemy takie same, całkowicie naturalne metody produkcji dla surowców pochodzących z rolnictwa konwencjonalnego i ekologicznego. Tak więc w przypadku naszej firmy różnica pomiędzy olejami konwencjonalnymi a ekologicznymi sprowadza się do tego, że w przepadku olejów ekologicznych w trakcie uprawy nasion nie były stosowane środki ochrony roślin i nawozy sztuczne.

I na koniec, trochę bardziej osobiste pytanie. A jaki jest Pana ulubiony olej?

Wszystkie oleje Laboratorium Biooil darzę sympatią i doceniam ich zalety i cechy, tak różne, jak różne są rośliny, z których powstały. Jednak szczególnym sentymentem otaczam olej lniany, bo od niego zaczęła się moja przygoda z olejami roślinnymi.

Dziękuję bardzo za wywiad!

Kotlety z nutą kokosu

Kotlety tak zwane oszczędne. To znaczy takie, które powstały na bazie oszczędności i dobrego planowania w kuchni. Z lekką nutą kokosu.

DSC_5315

Składniki

mięso z rosołu – u mnie to była pręga i pierś indycza

warzywa z rosołu – u mnie to było: marchew, pietruszka, por, seler

dwa jajka

mąka

bułka tarta

wiórki kokosowe

olej kokosowy

przyprawy – dowolne. U mnie to było po prostu sól i pieprz

DSC_5318

Jak robić

Zmielić mięso, warzywa. Dodać do smaku. W osobnej misce z bułki tartej, mąki, wiórek oraz jaj zrobiła gęsto ciasto naleśnikowe (można dodać wodę jak będzie ciasto za gęste). Z masy mięsnej uformować kotlety i zanurzać w cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym.

Smacznego!

******************************************************************************

Kochani! Jeszcze trwa konkurs! Serdecznie zapraszam! Nagroda została ufundowana przez Laboratorium BIOOIL:)

20131110

A jak wygrać? Wystarczy odpowiedzieć na pytanie: Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze wysokiej jakości oleju lnianego?

Odpowiedź wysyłajcie na adres: smacznydom@googlemail lub przez poniższy formularz:

Psss! Odpowiedź możecie znaleźć w wywiadzie:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s