#Jedz Polskie – BIOOIL cz 2

Dzisiaj zapraszam na II. część wywiadu rzeki z Laboratorium BIOOIL.  Zyczę miłej lektury:)

20131110Uwaga! Od wczoraj trwa konkurs organizowany przez Laboratorium BIOOIL oraz przez Smaczny Dom. Wystarczy odpowiedzieć na jedno proste pytanie! Nagrodą jest zestaw olej z firmy BIOOIL. Pytanie konkursowe oraz zasady można znaleźć tutaj: KLIK.

************************************************************************************

WYWIAD Z LABORATORIUM BIOOIL CZ 2

top

Od pewnego czasu olej lniany stał się bardzo popularny. Dlaczego?

Olej lniany jest bardzo korzystny w wielu obszarach naszego zdrowia ze względu na zawartość kwasów Omega 3. Wyniki prowadzonych badań potwierdziły, że może skutecznie obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, chroniąc przy tym serce i układ krążenia. Ponadto wspomaga układ nerwowy i układ trawienny. Przeciwzapalne właściwości mają także korzystny wpływ na stan zdrowia skóry – m.in. w przypadku egzemy czy trądzika. Ponadto w kosmetyce – zabiegi pielęgnacyjne na ciało, włosy, twarz czy paznokcie. W przypadku kobiet zwiększona obecność kwasów tłuszczowych jest bardzo ważna w okresie ciąży i karmienia. W przypadku dzieci i młodzieży – rozwijający się organizm potrzebuje odpowiednich ilości kwasów Omega 3. Zdrowie oczu, zdrowie psychiczne, dieta sportowców, zdrowie zwierząt domowych …. Mogę tych przykładów wymieniać jeszcze bardzo wiele.

I wszystko jedno jaki kupimy olej lniany?

Oczywiście, że nie jest wszystko jedno, jaki olej lniany kupimy. Wybierając olej lniany powinniśmy zwrócić uwagę na to, co jest w nim najcenniejsze, czyli na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych Omega 3 – są to tzw. oleje wysokolinolenowe. Na rynku dostępne są jednak również tłoczone na zimno oleje lniane o niskiej zawartość kwasów Omega 3. W swoim składzie zawierają one tylko od 3% do 7% kwasów Omega 3 i zazwyczaj na opakowaniu jest określenie „niskolinolenowy”, a to oznacza że olej taki został wyprodukowany z odmian ubogich w kwas alfa linolenowy czyli właśnie Omega 3. Olej lniany produkowany przez firmę Laboratorium Biooil powstaje tylko z odmian bogatych w kwasy Omega 3 i zawiera zawsze powyżej 50% – kwasów Omega 3 dlatego też może być określony jako „wysokolinolenowy”. Jak widzi Pani, różnica jest diametralna. Być może trochę to skomplikowane, ale wiedza ta uchroni wielu z nas przed zakupem oleju który nie jest w stanie dostarczyć nam korzyści, jakich się po nim spodziewamy. Olej lniany powinien być przechowywany w lodówce i zabezpieczony przed niekorzystnym działaniem promieni UV przez pakowanie w butelki z ciemnego szkła. Miałbym duże obawy co do jakości oleju lnianego zapakowanego w przezroczyste butelki i wystawionego do sprzedaży na półkach czy też straganach w nasłonecznionych miejscach. Olej lniany charakteryzuje się krótkim terminem przydatności do spożycia, dlatego czasami dodawana jest do niego sztuczna witamina E, która jak wiadomo wydłuża termin przydatności tego oleju do spożycia. W naszej firmie do Oleju lnianego (jak również i innych olejów) nie dodawane są żadne sztuczne barwniki ani konserwanty dzięki czemu są to produkty w 100% naturalne. I jeszcze jedna moim zdaniem istotna sprawa, spotkaliśmy się z wieloma opiniami klientów którzy wcześniej kupili gdzieś olej lniany i byli mocno rozczarowani jego mocno gorzkim, nieprzyjemnym smakiem. I tutaj kłania się właśnie wiedza i doświadczenie producenta oraz sposób sprzedaży i dystrybucji. Często gorzki, nieprzyjemny smak może świadczyć o niskiej jakości oleju i zachodzących w nim zaawansowanych i niepożądanych procesach. W tym miejscu chciałbym więc przekazać, że bazując na naszej wiedzy i doświadczeniu olej lniany naszej firmy nie posiada mocno gorzkiego, nieprzyjemnego smaku który zniechęcałby wręcz do jego spożywania.

Wiele osób łączy olej lniany z dietą dr Budwig. Kto to jest?

Dr Johanna Budwig była naukowcem zajmującym się m.in. biochemią tłuszczów. W wyniku swoich badań opracowała dietę serowo–olejową, zwaną dietą dr. Budwig, którą polecała stosować pacjentom z różnymi schorzeniami oraz profilaktycznie. Uważała, że tłuszcze mają ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.. Ze wszystkich olejów, to właśnie olej lniany wybrała do swojej kuracji, ze względu na wysoką zawartość występujących w nim kwasów Omega 3 . Wyniki jej długoletnich badań potwierdziły szerokie spektrum wartości zdrowotnych i odżywczych oleju lnianego. Na stronie internetowej Laboratorium Biooil www:biooil.com.pl znajdziecie Państwo więcej informacji na temat dr. Budwig, jej metody oraz przepis na pastę serowo–olejową.

A jakie inne oleje są warte uwagi a tak samo są wartościowe jak olej lniany?

Każdy z olei roślinnych ma różne właściwości, a ponadto posiada inne walory smakowe i zapachowe. Czynniki te mają związek z roślinami, z których były tłoczone. I tutaj w zależności od potrzeb i indywidualnego smaku można wybrać wartościowe dla każdego oleje. Olej rzepakowy nazywany jest oliwą północy i bardzo często porównywany jest do oliwy z oliwek ponieważ ma bardzo zbliżony do niej skład kwasów tłuszczowych. Nie każdy jednak wie, że olej rzepakowy zawiera ok. 10 razy więcej bardzo pożądanych w naszej diecie kwasów tłuszczowych Omega 3 niż wspomniana oliwa z oliwek a także korzystniejszy stosunek kwasów tłuszczowych Omega 6 do Omega 3. Olej słonecznikowy znany od wieków, jest źródłem kwasów tłuszczowych Omega 6. Występuje w nim m.in. lecytyna, która wspomaga pamięć i koncentrację. W Oleju z pestek dyni występują m.in. witaminy z grupy B, potas, cynk i selen. Jest doskonały do sałatek, jako dodatek do zup, serów, kaszy, ale i słodyczy – proszę nim skropić waniliowe lody, a otrzymacie Państwo niepowtarzalny smak z lekko orzechową nutą. Bez oleju sezamowego natomiast kuchnia azjatycka praktycznie przestałyby istnieć. Olej kokosowy i olej arganowy ceni cały personel kosmetyczno – fryzjerski. Nic tak nie regeneruje włosów jak kompresy z tych roślin. Muszę także wspomnieć o oleju z wiesiołka, ta roślina jako jedna z nielicznych zawiera kwas GLA w większych ilościach. Niedobór tych kwasów może prowadzić m. in. do zaburzeń immunologicznych, sercowo-naczyniowych czy problemów z układem nerwowym. Pozytywne oddziaływanie tłuszczy roślinnych jest nieocenione. Pamiętajmy jednak, że aby tak było,należy używać tylko wysokiej jakości olejów roślinnych produkowanych przez wiarygodnych producentów, którzy dysponują wiedzą i umiejętnościami aby takie produkty Państwu dostarczać. I jeszcze jedna ważna informacja, tak jak we wszystkim, nie tylko całkowity brak, ale również nadmiar, może być niekorzystny dla organizmu. Dlatego korzystajmy, spożywajmy i delektujmy się olejami z umiarem i zdrowym rozsądkiem.

CDN JUŻ JUTRO! A TAKŻE PRZEPIS NA KOTLETY  Z NUTĄ KOKOSU!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s