#Jedz Polskie- BIOOIL i KONKURS

Miała być standardowa prezentacja olejów. Jeden wpis. Tylko tyle. Jednak, gdy dostałam odpowiedź na moje pytania do wywiadu..już wiedziałam, że na jednym wpisie się nie skończy. I tak powstał

TYDZIEŃ OLEJU z Laboratorium BIOOIL

Zapraszam do naprawdę ciekawego „wywiadu rzeka” z firmą BIOOIL

top

o tym jak przechowywać olej, jakie oleje są wartościowe a jakie nie, etc. Rozmowa będzie trwała przez kolejne trzy wpisy, okraszona co jakiś czas moimi przepisami:)

Uwaga! Dla wytrwałych – KONKURS!

Zasady konkursu są nastepujące:

1. Należy odpowiedzieć na pytanie: Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze wysokiej jakości oleju lnianego?

2. Swoją odpowiedź (odpowiedzi szukajcie w naszej rozmowie z firmą BIOOIL!)  w poniższym formularzu. Wielka prośba o dokładnie wypełnienie formularza:)

3. Osoba z najlepszą odpowiedzią zostanie nagrodzona! Nagrodą jest poniższy zestaw:

20131110

Olej lniany 500 ml, olej kokosowy 200 ml, olej rzepakowy 500 ml, olej z pestek dyni 100 ml, olej arganowy 50 ml

4. Uwaga, w konkursie mogą brać tylko osoby mieszkające na terenie Polski (ze względu na krótki transport).

5. Konkurs trwa do 24 listopada. Wyniki ogłoszone będą 29 listopada, na stronie Smacznego Domu oraz na FB Smacznego Domu. 

Jeszcze raz serdecznie zapraszam do czytania i zapraszam do konkursu!

WYWIAD z Laboratorium Biooil (firmą produkująca oleje tłoczone na zimno i oleje bioBIOOIL)

Wszyscy są bombardowani informacjami, że oleje są zdrowe, posiadają Omega 3, 6 oraz 9, etc. Podejrzewam jednak, że wiele osób nie wie dokładnie dlaczego oleje są lepsze niż inne tłuszcze i nie wiedzą dużo na temat Omegi 3, 6, 9. Wyjaśnimy więc!

Zacznijmy może od tego, że tłuszcze są niezwykle ważne dla naszego organizmu. Są nośnikami witamin oraz ułatwiają ich przyswajanie z innych produktów. Wspomagają także odczuwanie smaku i przełykanie pokarmu. Stanowią budulec błon komórkowych i mózgu, oraz wpływają na sprawność układu krążenia. Tłuszcze są także cennym źródłem energii dla całego organizmu a otaczając organy wewnętrzne stanowią dla nich naturalną ochronę.

Nie wszystkie jednak tłuszcze są korzystne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Tłuszcze nasycone, które są głównie tłuszczami pochodzenia zwierzęcego, spożywane w dużych ilościach oraz tłuszcze trans, nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Ich nadmiar odkłada się w organizmie i może prowadzić m.in. do otyłości i chorób układu krążenia.

Z kolei tłuszcze roślinne nie zawierają np. cholesterolu a dodatkowo są bogate w wartościowe niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT). W ich skład wchodzą m.in. wspomniane przez Panią kwasy tłuszczowe Omega 3, 6 i 9. O ile organizm ludzki jest w stanie sam wytworzyć kwasy jednonienasycone (Omega 9) o tyle wielonienasycone (Omega 3 i 6) musimy dostarczać przez odpowiednią dietę, ponieważ organizm nie potrafi wytworzyć ich samodzielnie. Niedobory tych kwasów mogą prowadzić do szeregu zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. W ostatnim czasie szczególnie dużo mówi się o bardzo korzystnym wpływie na nasze zdrowie kwasów tłuszczowych Omega 3. I rzeczywiście prowadzone badania naukowe potwierdzają ich pozytywne oddziaływanie na nasze organizmy w wielu obszarach, m.in. układu krążenia czy układu nerwowego.

Panie natomiast z pewnością zainteresuje fakt, iż oleje roślinne takie jak m.in.: olej arganowy, olej kokosowy czy też olej wiesiołkowy są bazą zabiegów upiększających ciało, twarz i włosy. W chwili obecnej ciężko byłoby znaleźć firmę kosmetyczną, która nie korzysta z bogatych zasobów olejów roślinnych.

Na rynku można spotkać wiele olei. Tłoczone na zimno, z pierwszego tłoczenia, z drugiego tłoczenia, oczyszczone i nie – które są do czego i które wreszcie są najzdrowsze?.

Olejami roślinnymi o najpełniejszych walorach odżywczych i prozdrowotnych są oleje tłoczone na zimno i nieoczyszczone. Jednak również one, mogą różnić się między sobą jakością, m.in. ze względu na stosowany proces technologiczny, w wyniku którego wytłoczony olej może mieć temperaturę dochodzącą nawet do 90°C. Jaki może to mieć wpływ na jakość uzyskanego w taki sposób oleju, może to sobie Pani z pewnością wyobrazić.

Najkorzystniejsze są oleje tłoczone w temperaturze do 40°C, ponieważ, dzięki temu zachowane są wszystkie bioaktywne właściwości nasion, z których powstały. Delikatnie tłoczone, z całych, dokładnie wyselekcjonowanych nasion oleje te są takie same, jak olej zawarty w nasionach, z których zostały wytłoczone.

Również istotne jest, aby olej pochodził z pierwszego tłoczenia, ponieważ od momentu rozerwania łuski okrywającej nasiona zachodzą reakcje, które w miarę upływu czasu wpływają niekorzystnie na jakość pozyskanego oleju. Tym samym oleje powstałe w wyniku drugiego tłoczenia surowca nie będą przedstawiały tak wysokiej jakości, jak oleje z pierwszego tłoczenia.

Określenie „nieoczyszczony”, oznacza, że olej nie był poddany rafinacji, w trakcie której, poddawany jest procesom technologicznym z użyciem substancji chemicznych i wysokich temperatur. W wyniku tych czynności usuwane są z oleju części witamin, m.in.: witaminy E, fitosteroli i fosfolipidów a także lecytyny, którą następnie można kupić w aptekach, w postaci różnych suplementów diety. W trakcie tego procesu powstają również kwasy tłuszczowe trans, które mogą niekorzystnie oddziaływać na organizm, np. podwyższając poziom cholesterolu. Proces rafinacji pozbawia również olej częściowo lub całkowicie (w zależności od intensywności procesu) naturalnego smaku i zapachu nasion z których został wyprodukowany.

W przypadku olejów tłoczonych na zimno i nieoczyszczonych, bardzo ważnym elementem jest jakość surowca, który został użyty do produkcji. Niskiej jakości surowiec, nie pozwoli nawet, przy prawidłowo przeprowadzonym później procesie technologicznym – na uzyskanie wysokiej jakości oleju. Tym samym niezbędna jest wiedza, doświadczenie i odpowiedzialność pozwalająca wyselekcjonować rzeczywiście najlepszej jakości surowiec. Taką wiedzą i doświadczeniem dysponujemy w naszej firmie i dlatego oferujemy naszym klientom najwyższej jakości, zdrowe i świeże produkty.

Czy wszystkie wymienione przez Pana oleje można trzymać w szafce jak wszyscy mają w zwyczaju? Czy można używać długo?

Sposób przechowywania zależy przede wszystkim od składu kwasów tłuszczowych występujących w danym rodzaju oleju. Najbardziej wrażliwe na warunki przechowywania są oleje bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 takie jak np. Olej lniany który powinien być przechowywany w lodówce. Także inne naturalne, tłoczone na zimno oleje powinny być przechowywane w chłodnym miejscu i bez dostępu światła.

Pamiętajmy również o dokładnym zakręcaniu butelek z olejem. Wysoka temperatura, wystawienie na ekspozycję światła oraz dostęp tlenu są szkodliwymi czynnikami które wpływają niekorzystnie na jakość olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Dlatego też firma Laboratorium Biooil umieszcza swoje oleje w ciemnych, szklanych butelkach a do rozlewania wykorzystuje urządzenie próżniowe, które najpierw wysysa z butelki znajdujące się tam powietrze a w to miejsce delikatnie wprowadza olej. Dzięki temu olej nie jest dodatkowo natleniany przez pęcherzyki powietrza, które tworzą się w trakcie rozlewania (wstrzykiwania oleju do butelki) innymi rodzajami maszyn.

Każdy rodzaj oleju posiada swój termin ważności, zależny od gatunku nasion z których został wytłoczony. Najkrótszy jest w przypadku oleju lnianego – 2 miesiące od dnia wytłoczenia pozostałe w zależności od rodzaju od 3 do 8 miesięcy od wytłoczenia.

CDN..

Na dalszy ciąg wywiadu, zapraszam już jutro!

Reklamy

One Comment Add yours

  1. Aneczka pisze:

    Szkoda, że się spóźniłam :) oczywiście wybierając olej lniany trzeba kierować się zawartością kwasów tłuszczowych omega 3 :)
    a olej od biooil jest zdecydowanie najlepszy!:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s