#Jedz Polskie: Aronica i panforte

To wino to było czyste zaskoczenie. Po pierwsze dlatego, że jest produkowane w Polsce. A powiedzmy sobie szczerze..wino polskie nie brzmi dobrze, choc coraz częściej spotykam ludzi, którzy kręcą głową i cierpliwie mi tłumaczą, że są w błędzie. Od dziś, dołączam do ich grona!

Wino Aronica ma smak..domowego wina, które doskonale smakuje podczas obiadu pod gruszą, w altanie, gdzie dookoła otula Cię zieleń..lub jak teraz piękna polska jesień – a Ty rozkoszujesz się brzmieniem natury: czy to szumu drzew i leciutko spadających liści.

Nieprzesadnie wytrawne, nie spinasz się podczas jego picia..nie musisz gulgotać jak to mamy zwyczaju przy degustacji win francuskich czy włoskich. Po prostu pijesz i rozkoszujesz się chwilą. Masz ochotę zniknąć w tej sielance na wieki. Aronica nie przeszkadza Ci w tym, a tylko pomaga. Aż chcesz zanucić: Dmuchawce Latawce wiatr. Uwaga, wino, przed podaniem, musi trochę odstać swoje poza lodówką.

Polecam! Bez zadęcia, do picia. Do rozkoszowania sielankowej atmosfery. Z chęcią sięgnę po inne wina z serii Aronica.

Poniżej informacje producenta Jantoń jak i innych win Aronica: (http://www.aronica.pl)

Aronica półsłodka to wino o wyjątkowym, rubinowym kolorze. W smaku znakomicie  zbalansowane pomiędzy słodyczą i charakterystyczną cierpkością aronii. Stanowi ciekawe uzupełnienie deserów, słodkich ciast oraz lekkich przekąsek. Podawać w temp. 16-18°C.

Aronica jest winem ekologicznym. Uprawa owoców aronii, produkcja soku i wina prowadzona jest pod nadzorem akredytowanej instytucji, a każdy z tych etapów posiada Certyfikat Zgodności potwierdzający jego ekologiczny charakter. 

Panforte

Długo się zastanawiam z czym spróbować i zaprezentować sielankowe wino. Znalazłam. Ostatnio sielankową chwilę miałam nad jeziorem Maggiore podczas zajadania panforte. Przyznaję, że było do udane połączenie:) Przepis pochodzi z połączenia dwóch przepisów: http://toskania.matyjaszczyk.com/2010/12/panforte-di-siena.html  oraz http://www.delimamma.pl/2012/03/panforte-senese-czyli-ciasto-korzenne.html

DSC_5192-001

Składniki

  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • 250 g obranych posiekanych orzechów laskowych
  • 250 g posiekanych migdałów (bez skórki)
  • 100 g skórki pomarańczy
  • 100 g suszonych fig
  • 8 g zmielonego cynamonu
  • Po szczypcie: gałki muszkatołowej, imbiru,
  • masło – bryłka mniej więcej wielkości orzecha włoskiego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • wafle opłatkowe
  • 25 g kakao
  • 8 g przyprawy do piernika

Jak robić ( zgodnie z Delimamma z pewnymi zmianami)

1. W misce połączyć posiekane migdały, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową,  kakao oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
2. Cukier i miód roztopić powoli w garnku (na małym ogniu). Następnie gotować, aż masa osiągnie temperaturę 115 stopni (Temperaturę można sprawdzić wlewając kilka kropel gorącej masy do szklanki z zimną wodą. Gdy masa się skarmelizuje, oznacza to, że jest odpowiednia).
3. Natychmiast zdjąć ją z ognia i dokładnie wymieszać z  suchymi składnikami. Może to potrwać chwilę ponieważ masa będzie bardzo gęsta.
3.Wafle opłatkowe wyłożyć do tortownicy (średnica około 24 cm) – wafle mają pokrywać cała formę, boki też. Ciasto przełożyć do formy i wygładzić powierzchnię. Warstwa ciasta nie powinna być grubsza niż
1 – 2 cm.
4. Piec około 30 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika. Ciasto powinno ostygnąć i dopiero wyjąć z formy.  Gotowe ciasto posypać cynamonem i cukrem pudrem – ja tego nie robiłam. Panforte i tak jest bardzo słodkie.

DSC_5195

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s