# Rozmyślania: Sernik z białą czekoladą

Ostatnio przeczytałam ciekawy post na blogu Design Your Life (na marginesie: polecam gdy chcecie nagłej inspiracji i energii do działania). Alina (autorka bloga) napisała dla mnie ważną rzecz. Otóż…wiele bloggerów piszę tak zwane pitu pitu. Często ale marnie. Często ale krótko. Często ale bez ładu i składu. Często ale…bez myśli przewodniej, bez wartości dodanej.

No i dało mi to do myślenia. Od pewnego czasu porzuciłam felietony tematyczne, które tak lubiłam. Porzuciłam długie teskty na rzecz krótkich..i może faktycznie bez wyrazu? Oczywiście mieliśmy wakacje i wiele osób w tym czasie pragnie coś miłego, łatwego i krótkiego;)

No ale… przecież jest to mój blog. Własny, który sama kreuję, tworzę. Podpisuję się pod nim..dlatego nie chcę przekazywać jakieś szmiry bez ładu i składu. To jest moje dzieło i chcę być z niego dumna. Czy nie warto wziąć się w garść i przygotować coś fajnego, interesującego oraz (przede wszystkim) dającego coś innym?

Mamy wrzesień. Koniec wakacji (choć przede mną jeszcze urlop..;)) i czas wziąć się do pracy. Zakasuję rękawy!

Sernik z białą czekoladą

Znaleziony na stronie: KLIK. Znaleziony, zrobiony i polecany. Wyjęty z lodówki ..i wraz z kawą, bądź herbatą laktacyjną pasuje jak idealna przekąska do rozmyślań o przyszłości i najbliższych planach jesiennych. Efekt, jak podaje autorka z tego blogu..jest faktycznie WOW!. Cytuję za autorką, z tą różnicą, że spód sernika zrobiłam inaczej. Reszta tak samo. Z pewnością zrobię taki sam …podczas zimy ale z czymś innym, np. z malinami? Lub po prostu z polewą? 

DSC_4697

Składniki

Spód:

150-200 g kakaowych herbatników

1 duża łyżka rozpuszczonego masła

Masa serowa (cytuję, tam gdzie piszę inaczej, zaznaczam pogrubioną czcionką)
(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu lub twarogu sernikowego z wiaderka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szklanka drobnego cukru do wypieków (lub więcej do smaku)
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • ok. 3/4 szklanki jagód, umytych i osuszonych

1. Kruszę herbatniki na bardzo drobno. Mieszam je z łyżką masła. Masa ma przypominać a la kruszonkę.

2. W tym czasie, piekarnik rozgrzać do temperatury 175 C.
3. Obydwa rodzaje sera utrzeć z mąką tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
4. Stopniowo wsypywać cukier nie przerywając miksowania na najniższych obrotach miksera.

5. Kolejno wbijać po jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników.

6. Na koniec dodać śmietankę kremówką i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać.

7. Masę serową wyłożyć na wystudzony spód, wierzch posypać jagodami. Pamiętajcie by jagody trzykrotnie umyć!

8. Na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione ciepłą wodą. Ja to ominęłam.

9. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 15 minut, później obniżyć temperaturę do 125 C i piec jeszcze 90 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. (ja stopniowo otwierałam piekarnik. Na początku mało..a potem systematycznie co 20 minut coraz więcej)
Sernik przechowywać w lodówce. Oj tak!!! Na wierzch prze podaniem sypałam cukrem pudrem.

Smacznego i do przeczytania:)

DSC_4698

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s