Szybkie ciastka gdy ciasta brak

Od pewnego czasu jednak z czasem nie wyrabiam. Tłumaczę to faktem, że nie długo wracam do pracy i pragnę wszystko nadgonić (a to z urządzeniem nowego mieszkania, a to z hobby, etc)…no i tym, że obserwując mego Synka zdaję sobie sprawę..iż mogę coraz więcej coś dla siebie zrobić…ma przecież już 8 miesięcy!

Suma sumarum, wychodzi na to ..że na głowie mam więcej spraw niż poprzednio:) Z jednej strony cieszy mnie to bo ja taka ze mnie rogata dusza, że im więcej mam do pracy tym bardziej czuję, że żyję….z drugiej strony….jakość czasem podupada…lub z czegoś muszę zrezygnować.

I tak..ostatnio na naszym rodzinnym stole pojawiły się z francuskie ciacha..z gotowego ciasta francuskiego. Jest to chyba jedyny półprodukt, który używam (nie licząc ketchup, majonez oraz jakieś twarożki smakowe…bo tak, tak mili Goście..to też półprodukt!).

Wykonanie jest arcybanalne i ktoś by zauważył, że szkoda wpisu na taki wpis…a ja.., że tak sobie pozwolę…piszę go głównie po to..by pocieszyć młode matki…KOCHANE, TRZEBA dawać sobie radę !!:) Mój mężulek pocałował namiętnie za te ciacha, gdy je dostał z kawusią:) To nic, że zrobienie ich zajęło mi tak samo długo jak ten pocałunek;) Czyli w sam raz:)

Oczywiście, nie oznacza, to że od tej pory będę robić zupę z torebki lub wszelakie ciasta z opakowania. Jedynie ciasto francuskie jest takowym moim grzechem kulinarnym.

A Waszym?:)

Smacznego!

Szybkie ciacha z brzoskwinią

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego

2 brzoskwinie

cukier

DSC_4932

Jak robić

Wykładamy ciasto francuskie z lodówki. W tym czasie włączamy piekarnik na 150 stopni. Myjemy, obieramy brzoskwinie i kroimy na małe kawałki. Układamy ciasto na płasko, kroimy w kwadraty. Po  środku nakładamy brzoskwinie. Posypujemy cukrem owoce. Delikatnie przecinamy boki ciasta tak by złożyć w kopertę z brzoskwinią w środku. Całość posypujemy grubym cukrem. Wszystkie ciastka ułożyć na blasze uprzednio wyłożonym papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika. Jak ciasto wyrośnie, po około 10 minutach, włączyć termoobieg by się lekko zarumieniły. Po 5 minutach wyłączyć i wyłączyć cały piekarnik by ciastka same doszły.

Et voila! :)

DSC_4930

 

Reklamy

One Comment Add yours

  1. Maria pisze:

    Właśnie takie przepisy uwielbiam najbardziej. Efektowne coś w zasadzie z niczego. Wgląda smakowicie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s