Cytrynowe muffinki II

Upał. Co roku orientuję się, że upał to nie dla mnie. Zwłaszcza gdy siedzę w Warszawie. Z każdym wykonanym ruchem swego ciała, czuję jak ubranie przykleja mi się do pleców i od razu mam ochotę wskoczyć pod prysznic. Tylko, że prysznic nie może trwać 24h na dobę. Szkoda. Ja bym wytrywała, stałabym pod słuchawką prysznica i delektowała się zimną wodą. No ale jest rodzina i trzeba się nią zajać. 

Oj nie zrozumcie mnie źle. Ja lubię lato. Ja lubię jak jest gorąco. Ale niestety z każdym dniem upałów, czuję że zbliżam się do sesji migrenowej…oj..oj..oj:/

W takie dni nie chce mi się nic gotować – nic ciepłego! Tylko jeść tylko zimne rzeczy a do tego otaczać się rzeczami kwaśnymi. Porzeczką, cytryną, …

A co zrobić, gdy nagle wpadają goście i pragną coś słodkiego..i przy okazji mówią, że zimny sernik to jednak już nie chcą?

Gdy masz Malucha na karku..proponuję muffinki:) Aniu..przyznam się, że jakoś coraz częściej goszczą u mnie ten wymysł anglosaski:)) 

Muffinki cytrynowe w wersji zdrowszej

Przepis ten znalazłam w genialnym dodatku Faktów. Jest to książka z Kupcem w tle. Typowy przepis na muffinki jest wzbogacony otrębami owsianymi – czyli dodatkowym źródłem błonnika. A jak wiemy, błonnik jest drogocenny w diecie dla osób, którzy chcą jeść zdrowo.., smacznie oraz trochę schudnąć. Zjesz jeden muffinek, wystarczy:) 

Image

Składniki

1 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki otrębów owsianych

1 jajko

2/3 szklanki cukru

szczypta soli, 

1 cytryna

100 ml maślanki, ja dałam jogurtu

4 dag masła

łyżeczka sody, 

łyżeczka proszku do pieczenia

Krem do dekoracji zrobiłam już z własnego przepisu:

1/2 mascarpone

2 łyżki śmietany

cukier waniliowy

porzeczki

1. Masło roztopić.

2. Następnie połączyć wszystkie suche składniki: mąka, cukier, otręby, skórkę z cytryny (uprzednio umytą i spażoną), proszek do pieczenia, soda, sól

3. W osobnej miscce połączyć roztrzepane jajko plus sok z cytryny, jogurt

4. Suche wrzucić do mokrych, zamieszać

5. Wyłożyć papilotki ciastem, piec w temperaturze 200 stopni tak by były złocistobrązowe

6. Krem zrobić następująco: miksować mascarpone na bardzo wolnych obrotach, dodać śmietanę i cukier. Masa ma być gęsta ale dająca się rozmarować.

7. Gdy muffinki są gotowe, położyc kleks ma masy mascarpone ze śmietaną, udekorować umytymi czarnymi porzeczkami.

Smacznego!

Image

ps. jeśli ktoś rozpozna papilotki..to ciiiii:))))

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s