Jajko na śniadanie

Poniedziałek. U nas w domu..no przynajmniej w moim przypadku, poniedziałkowy poranek jest pełen nadziei, planów na kolejny tydzień. Głowa pełna pomysłów. I te pomysły zaczynają się od śniadania. Taka poranna rozgrzewka przed 7. dniami ciężkiej pracy.

A co najlepsze jest na śniadanie? Ano jajko. Takie po angielsku;)

Miłego poniedziałku. Takiego wakacyjnego:)

Jajko na baleronie

Kolejny banał na Smacznym Domu. Niby to tylko sadzone jajko, ale doprawione parmezanem. Niby to podsmażony baleron, ale z odrobiną ziół. Niby a niby. Ale takie rzeczy teraz preferuje. Bo proste jest smaczne:)

DSC_4412

1 jajko

dwa plasterki gotowanego baleronu

parmezan

zioła prowansalskie

odrobina soli

masło na patelnie

Rozpuść masło na patelni. Połóż dwa plasterki baleronu – tak by nachodziły na siebie. Jak wędlina będzie już lekko podsmażona (ale nie sztywna) rozbij jajko. Postaraj się by białko i żółtko znalazły się na całości plasterków. Usmaż jajko jak na sadzone.

Pod koniec posól (uwaga – baleron i tak jest słony, a sól w nadmiarze szkodzi, więc można zrezygnować), posyp ziołami. Posyp parmezanem.

Podawaj z chlebem. Najlepiej domowym.

Smacznego:)

DSC_4413

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s