Chłodnik litewski

Być na czasie. Być cool, trendy. Być follow.

Ostatnio w Trójce usłyszałam, że pojawiła się nowa przypadłość: bycie follow, bycie followpatą. Oznacza to po prostu, że osoba musi być ciągle online, w internecie – a dokładnie na FB. Umieszcza po kilka zdjęć na swoim profilu-każdego dnia.. Setek jego przyjaciół widzi każdy jego krok, czyn.

Czy jestem follow? No chyba nie, jeśli opisuję chłodnik w dzień chłodny:)

A czy Ty jesteś followpatą? Czy jesteś w stanie przeżyć jeden dzień bez Facebooka?

Pogodnego dnia:)

Chłodnik litewski (?)

Czy litewski czy nie, to już inna bajka. Mogę tylko z dumą rzec, że rodzinna stawia mnie już jako mistrzynię w tym chłodniku..a moja rodzinna jest wybredna…oj wybredna:). Przepis jest ekpresowy, dlatego użyłam gotowego barszczu.

DSC_3102

Składniki (liczby i ilości podaję orientacyjnie..bo to zależy od upodobania. Ja lubię gęsty chłodnik z dużą ilością zieleniny..stąd taka liczba/ilość)

2 pęczki rzodkiewiek

1,5 pęczka koperku (średnie pęczki)

1,5 pęczka szczypiorku

1 duży ogórek świeży

2 małe ząbku czosnku

2-3 małek ogórku konserwowe

jaka ugotowane na twardo

2 opakowania zsiadłego mleka

1 jogurt (może być grecki)

sól, pieprz

barszcz – może być gotowy

Jak robić

Posiekać koperek, szczypiorek. Zetrzeć rzodkiewki, ogórki. Wlać zsiadłe mleko oraz jogurt. Dodać roztarty czosnek. Dolać trochę barszczu by powstał różowy kolor. Doprawić do smaku. Podawać z jajkiem na twardo.

Smacznego!

DSC_3108

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s