Kurczak po grecku

Czy to ze mną jest coś nie tak, czy może jednak nie?

Otóż, ostatnio w Newsweeku przeczytałam dwa wywiady. Dwóch artystów – tak się określają. Każdy z nich był inny, każdy z inną historią życiową..i każdy żalił się jak było mu źle, jak inni go nie rozumieją..a jaki on jest wspaniały artysta.

Tylko problem jest  w tym, że każdy z nich dla mnie to człowiek obłudny a do tego, żaden dla mnie wzór. No bo czy ja mam celebrować człowieka, który obnosi się swoim buddyzmem, a potem skarży się na swój los mówiąc, iż grał koncerty w małych miejscowościach..a potem na podstawie swoich przeżyć nakręcił film „Polskie gówno” (tytuł sam mówi za siebie). Nie mówiąc o tym, że bez żadnej żenady pisze, że swoje dzieci to lubi ale od ich matek ucieka od razu. Ludzie!!!!

Dlaczego media gloryfikują takie to osoby? Dlaczego nie chwalimy ludzi, którzy kierują się szacunkiem, dobrocią, dążeniem ciężką pracą ku lepszemu?

Jejciu..staję się naprawdę mamą kwoką?…

Kurczak po grecku

Przepis ultra szybki i ultra łatwy..no i rzecz jasna ultra smaczny! Jest to danie, które rozwiązuje problem każdej pracującej mamy, bądź młodej mamy, która ma 1000 rzeczy na głowie plus przeprowadzkę (czyli mnie). Przepis znaleziony na Polska Gotuje, autorką przepisu jest Joanna Lange. Potrawa została przeze mnie zmodyfikowana.

Uwaga, trzeba być posiadaczką garnka rzymskiego! Polecam to cudo!! Jeśli nie wiesz co to jest i dlaczego ten garnek jest taki wspaniały, polecam artykuł (a wkrótce napiszę trochę więcej o nim..bo warto!): KLIK

DSC_4176

Składniki

4 pałki kurczaka

2 marchewki

2 pietruszki

1/2 dużej cytryny

oliwki

1/2 pora

kilka ziemniaków

kilka ząbków czosnku ( u mnie 4-5)

sól, pieprz, rozmaryn

oliwa

1 cebula

Jak robić

Wszystko umyć, oczyszczyć, obrać. Pałki kurczaka posolić, opieprzyć i wetrzeć w nie rozmaryn. Zostawić na przynajmniej 30 min do kilku godzin. Następnie włożyć do garnka rzymskiego, który został już przygotowany do użycia (zamoczony przez 30 min). Warzywa pokroić i dodać do garnka. Oblać delikatnie oliwą. Posolić. Wstawić do piekarnika ZIMNEGO, ustawić na 200 stopni i piec do 2-2.5h. By lepiej się danie zarumieniło, na ostatnie 30 min, 20 min można otworzyć garnek..

Danie wychodzi przemięciutkie, soczyste! A jaka radość, gdy wszystko jest już przyszykowane gdy Mały Szkrab śpi..a potem tylko wrzuca się do pieca i śmig na spacer:)

Polecam!

DSC_4177

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s