Znane nieznane: pasta miso – japoński półprodukt

 Gdy pomyślę o jakimkolwiek półproduktcie, od razu staję się podejrzliwa. Nie lubię stosować gotowych sosów, bądź suchych produktów, które trzeba li tylko zalać i podgotować, upiec. Dlatego jestem odporna na wszelakie reklamy pokazujące nowy wynalazek spożywczy, typu: wrzuć, zalej i gotowe. Nawet jeśli podczas reklamy widzę największe sławy kulinarne.

Jednakże pewnego dnia, okazało się, iż istnieje coś takiego jak pasta Miso. Pasta, z której można przyszykować zupy, sosy. Pasta, która jest rekomendowana dla osób po chemioterapii ponieważ zawiera dużo protein, minerałów oraz witamin. No i pasta, która jest szalenie smaczna!

Rodowód pasty sięga aż średniowiecznej Japonii. Powstała ona z fermentowanego ryżu, jęczmienia lub soi (z jej najczęściej) z dodatkiem grzybów kōjikin oraz soli.

Z grubsza można rozróżnić trzy rodzaje pasty miso:

Miso ciemne (Aka miso) – ma kolor brunatny. Smak jest intensywny. Fermentacja pasty może trwać kilka miesięcy lub nawet nawet lat. Aka miso jest idealna do zup i ciężkich sosów, do ciężkich dań. Uwaga by z nią nie przesadzić. Aromat ten pasty jest dość intensywny. Dodając jej zbytnio do potrawy, możesz “zabić” wszystkie pozostałe składniki.

Miso jasne (Shiro miso) – kolor jak nazwa wskazuje, jest jaśniejszy od Aka miso. Fermetnacja shiro miso jest o wiele krótsza. Smak jest delikatny i lekki.

Miso mieszane (Awese miso) – miso mieszane

Można napotkać także (przyznam, że dla mnie one są mniej znane): light miso (lekkie, ryżowe), barley miso (jęczmienne, pikantne) oraz bean miso (miso sojowe, długo dojrzewające) 

Każdy rodzaj miso ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Każda z typów miso jest bardziej lub mniej znany w zależności od regionu Japonii. I tak, ciemna pasta jest używana głównie w Tokio, a białe w Osace.

Ja osobiście gorąco polecam, zupę z pasty ciemnej – Aka miso. Jest ona baaardzo smaczna..a przygotowanie takiej zupy to kwestia kilka minut! :) Nie mówiąc o walorach zdrowotnych. Jak już napisałam wcześniej, właśnie Aka miso jest polecana dla osób po chemioterapii jak i także dla osób, które przeszły ciężką chorobę.

Czy można kupić pastę miso w Polsce? Oczywiście. Wystarczy przejść się do sklepu typu kuchnie świata, ze zdrową żywnością..bądź kupić w internecie. Poniżej kilka linków do takich sklepów:

http://www.paleczkami.pl/product-pol-110-Pasta-Miso-500g-jasna-Shinjyo.html

http://www.kuchnieorientu.pl/product.php?id_product=365

A tutaj kilka przepisów wykorzystujące pastę miso:

http://klikdotsystems.jp/stronapolska/files/kuchnia.html

http://www.smilingspoon.pl/zupa-miso/ 

Źródła:

http://en.wikipedia.org/wiki/Miso

Pasta miso

http://klikdotsystems.jp/stronapolska/kuchnia/zmiso.html

Zdjęcie pochodzi z Wikipedii: 

Artykuł został napisany we współpracy Polska Gotuje

5 Comments Add yours

  1. o! I pierwszy link do przepisu niestety nie działa.

  2. Shinju pisze:

    Bardzo lubię zupę z pasty miso :)

  3. vanilla pisze:

    jadłam zupę, szalenie smaczna, terz czas by przygotować ja we wlasnej kuchni :) pozdrawiam Alu <3

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s