Znane nieznane: Mąka gram

W tamtym tygodniu opisałam francuską metodę kucharzenia (sous-vide),..a w tym tygodniu pojedziemy do Indii i pochylimy się dłużej nad…mąką.

W mojej domowej karierze kulinarnej, do tej spotkałam się z mąką pszenną różnego typu: tortową, krupczatką, a także z razową, orkiszową, kukurydzianą, żytnią i ryżową. Ale z cieciorki? Hm…nie!

Mąka gram – co to jest?

Otóż okazuje się, że w kuchni indyjskiej, pakistańskiej, a przez to także i anglosaskiej, jak również (o dziwo!) w kuchni włoskiej i francuskiej, mąką gram (inna nazwa to mąka besam ale w obu przypadkach chodzi po prostu o mąkę z cieciorki) jest równie powszechnie używana jak mąka pszenna.

Mąkę gram otrzymuje się z cieciorki surowej jak i cieciorki prażonej. Pierwsza jest bardziej gorzka w smaku,a druga jest mniej. Obie zawierają dużo białka, węglowodanów ale za to zero glutenu.

Jak już wcześniej napisałam, mąka z cieciorki jest szeroko wykorzystana w kuchni indyjskiej jak i pakistańskiej – zwłaszcza przez Hindusów z północy. Dlaczego? Okazuje się, że mąka gram, jest wręcz idealnym substytutem dla jajek, a oni, jak wiadomo, są zwolennikami kuchni wegeteriańskiej/wegańskiej. Dlatego też, to właśnie ta mąka, a nie inna jest kluczowym składnikiem takich potraw jak:

  • Przekąsek (bonda, cebule bhaji, laddu)
  • placków (roti, pakoras),
  • Zup jako połączenie wody, mąki oraz jogurtu (kadhi),
  • Słodkości, np.:mysore pak
  • Dodatkowo używana jest jako zagęszczacz do innych potraw, np do wszelakich odmian curry.

Smakowicie to wszystko wygląda, nieprawdaż?:)

Nie tylko w Indii…

Dla ciekawostki, również w kuchni włoskiej/francuskiej można znaleźć niektóre specjały mające we własnym składzie puder z cieciorki. Farinata (socca) jest doskonałym tego przykładem. Jest to naleśnik składający się z oliwy, wody oraz właśnie z mąki gram.

Gdzie ją kupić?

Samą mąkę można kupić w sklepach typu „ze zdrową żywnością”, a także przez internet:

http://www.indiaonline.pl/catalog/maka-cieciorki-1kg-p-408.html

Poniżej kilka linków z przepisami jeśli ktoś zainteresował się mąką gram i pragnie ją skosztować:

Cebule Bhaji: http://deep-fried.food.com/recipe/indian-restaurant-style-onion-bhaji-deep-fried-onion-fritters-288345

Pakoras: http://allrecipes.com/recipe/crispy-vegetable-pakoras/

Mysore pak: http://www.vahrehvah.com/Mysore+Pak:92

Wykorzystane źródła (nie podane bezpośrednio w tekście):

http://en.wikipedia.org/wiki/Gram_flour

http://en.wikipedia.org/wiki/Bhajji

http://en.wikipedia.org/wiki/Bonda

http://en.wikipedia.org/wiki/Farinata

Zdjęcie pochodzi ze strony:

http://www.glutenfree24.pl/produkt,2,890-doves_maka_gram.html?ln=pl 

Artykuł został napisany we współpracy Polska Gotuje

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. Kromek pisze:

    Wow! Ale fajna mąka. Ciągle je odkrywam ,a ostatnio eksperymentowałem z krupczatką. Zostały mi kukurydziana ,ryżowa no i ta Gram! Super! Muszę ją kupić ,a wpis zapisałem sobie w zakładkach ^^

    Pzdr! :D

    1. smacznydom pisze:

      witaj na mojej stronie i ciesze sie, ze moj wpis tak sie Tobie spodobal:) Zapraszam do czestych odwiedzin:)) Pozdrawiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s