Obraz życia – 1

Był późny poranek. A do tego, dla niej to był wolny dzień. Wczoraj zwolniła się z pracy. Miała dość obłudny i fałszywej świadomości, iż coś tworzy. Nie tworzyła, nie miała poczucia samorealizacji, a z każdym kolejnem dniem, miała wrażenie stawania się kukłą korporacji. Pustą lalą, która ma się cieszyć na zawołanie, upokarzać się na zawołanie, pracować do późna w nocy na zawołanie i zgadzać się na przestawianie z kąt w kąt, też na zawołanie. Miała już tego dość. I zwolniła się.

Cało jej grono znajomych, na wieść o jej decyzji, pukało się w czoło, a potem mówiło “będziesz tego żałowała. Prędzej czy później”. Może będzie tego żałować. No i co z tego? Ale jeśli tak, to do tej pory odpocznie, spojrzy na swoje życie inaczej…Kryzys gospodarczy? No cóż. To nie jej wina, że jest.

Zosia wstała, chwyciła bułkę i nalała sobie mleka z lodówki. Nagle zrozumiała, że od dzisiaj może przygotowywać sobie normalne śniadania, a nie jakieś smutne substytuty. Jak pracowała, każdego dnia jakoś cudem zaspała, a związku z tym jej pierwszym daniem była bułka i mleko.

Zrobię zakupy. Duże zakupy. Zrobię ciasto ze śliwkami...” – pomyślała w duchu uśmiechając się do siebie. Właśnie tego chciała – życia w stylu slow. Wiedziała, że prędzej czy później musi znaleźć jakąś pracę, zajęcie by się utrzymać. Ale co to będzie? Tego jeszcze nie mogła określić. Na razie była pewna tylko jednego – nie chce wracać do korporacji.

Ciąg dalszy nastąpi….

 

 

Jest to pierwszy odcinek historii o Zofii. Następny za tydzień.

*****************************************************************************************************************************

Ciasto ze śliwkami

Ciasto typu slow. To znaczy tak je odbieram. Lekko rustykalne, zero chemii. Idealne do kawy, na pogaduchy. Na piknik. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki Tarty i placki. Bardzo ją polecam

Składniki

Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 180 g masła – twardego, prosto z lodówki, szczypta soli, 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie: 1kg śliwek węgierek, zakrętka likieru pomarańczowego, cynamon, 1/4-1/2 szklanki cukru, mielone migdały

Dodatkowe: jajko i mleko

 

Jak robić

 

 

Ciasto

 

1. Zmieszaj mąkę i cukier. Dodaj sól.
2. Następnie pokrój twarde masło. Rozetrzyj masło z maką, cukrem i solą. Tak by całość wyglądała jak bułka tarta.
3. Dodaj wodę. Zagnieść ciasto. W miarę potrzeby dodaj mąkę i wodę. Ciasto powinno być elastyczne.
4. Ciasto zawiń w folię. Najlepiej byś już ułożyła z niego placek. Wtedy będzie Ci łatwiej później wałkować. Taki placek wstaw do lodówki na przynajmniej 30 min, ale nie więcej niż 48h.

 

Nadzienie

 

1. Umyj śliwki. Wyjmij pestki.
2. Śliwki posyp cukrem – w zależności jak słodkie są te śliwki jakie preferujesz słodkość ciasta. Ja dałam niecałą 1/2 szklanki.
3. Posyp cynamonem z góry cynamonem, a potem zmielonymi migdałami. Wlej zakrętkę likieru. Całość zmieszaj. Odstaw.

 

Finish

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj formę do tart 28 cm – wysmaruj masłem. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj placek tak by duża jego cześć wychodziła poza formę. W przepisie podano 50 cm. Możliwe. ja to robiłam na oko:).
Wyłoż ciasto do formy. Na dno posyp jeszcze raz migdałami – wtedy cały sok zostanie wchłonięty przez migdały. Wyłóż śliwki. Następnie zagnij ciasto tak ja obrazki powyżej lub poniżej. Wierzch posmaruj mieszaniną jajka z mlekiem. Na wierzch posyp grubym cukrem i mielonymi migdałami. Włóż do pierkanika. Pieczenie trwa od 30 – 40 min. W zależności od typu piekarnika.

 

 

Smacznego i zapraszam do kolejnego odcinka „Obrazu Życia”

:)

Advertisements

One Comment Add yours

  1. karmel-itka pisze:

    ojej, czyżby powieść się szykuje z kulinarnym podtekstem i uzupełnieniem?
    ekstra!
    a ciasto cudowne.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s