Tarta z rabarbarem

Czasem istnieją przyjaźnie, które trwają od 20. paru lat. Nazywamy je przyjaźniami od kołyski. Czasem pojawiają się przyjaźnie z pracy, czasem studiów i one trwają do końca. A czasem..pojawiają się na facebooku i też trwają. Pomimo zawirowań w życiu prywatnym i blogowym, tego pędu życiowego.

Taką facebookową przyjaźń zawarłam z Green Plums. Obydwie miałyśmy pewne problemy z wcześniejszą wersją durszlaka i obie byłyśmy początkującymi blogerkami kulinarnym (chyba nadal tak się czujemy). W pewnym momencie nasze tematy rozmów ogarnęły nie tylko dania przez nas serwowane na naszych stronach, ale także rozterki co do pracy, naszych połówek, kremów do twarzy i ślubu, etc, etc. Wspierałyśmy się i wspieramy nadal w ciężkich chwilach wysyłając do siebie SMSy, dzwoniąc do siebie..po prostu zrodziła się między nami przyjaźń. I chyba można rzec, iż jest to owocna przyjaźń – no bo jak można nazwać fakt, że wspólnie pisałyśmy aż dwie historie kulinarne?

Właśnie, Drodzy Czytelnicy – czy pragniecie powrotu Smaków Życia?

A Tobie Aniu – dziękuję, że zaczepiłaś mnie na FB i zgodnie z obietnicą, wreszcie coś razem pieczemy..bo jakoś zawsze nam to nie wychodziło…a może to będzie Nasza Nowa Tradycja? Jak myślisz?:)

Tarta rabarbarowa

Owocna (a dokładnie warzywna, bo rabarbar to warzywo) przyjaźń można określić takimi przymiotnikami jak: zdrowa, smaczna, lekka, oświeżająca, dająca energię. I tak smakuje i pachnie tarta rabarbarową. Nie jest straszliwe słodka, jest lekko kwaskowa, ale właśnie ta kwaskowatość powoduje u nas energię i chęć tworzenia. Nie mówiąc o tym, że sam rabarbar dzielnie daje sobie radę z chorobami rakotwórczymi. Smacznego

Składniki

ciasto: 400g szklanki mąki, 1/4 łyżeczki soli, 250 g masła,90-120 ml (6-8 łyżek) zimnej wody, łyżka octu jabłkowego
nadzienie: 1-1.5kg rabarbaru, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki mąki, cukier waniliowy, kropla zapachu waniliowego, wiórki schłodzonego masła
Dodatkowo: łyżka schłodzonego masła do formy (28 cm), duże jajo do posmarowania ciasta, cukier puder do posypania

 

Jak robić

Ciasto: zrobić zgodnie z przepisem „Tarta śliwkowa”. Ciasto podzielić na 2 kulę i schłodzić w lodówce: około 1h lub więcej.Nie więcej niż 48h.

Nadzienie:rabarbar umyć, oskrobać, pokroić w kostkę 5 cm. Wymieszać z cukrem (ja zrobiłam mieszaninę cukru trzcinowego i białego), z mąką. Dodać cukier waniliowy i zapach. Wszystko wymieszać.

Nagrzać piekarnik: 200 stopni.

1 kulę ciasta wyłożyć do formy. Dodać nadzienie. Na nadzienie położyć wiórki masła. Następnie posypać pokruszoną drugą kulą ciasta. Włożyć do rozgrzanego piekarnika – piec 45 minut.Posypać cukrem pudrem na koniec.

Advertisements

7 Comments Add yours

  1. vanilla pisze:

    miło :) napisałaś już wszystko, chyba Cię nie doścignę…. no ale się postaram. Pozdrawiam rabarbarowo, znad śniadaniowej muffinki :) Miłego dnia, dbaj o siebie <3

  2. Gosia pisze:

    Ja dziś tez pokuszę się o tartę z rabarbarem,twoja wygląda znakomicie…a ja właśnie piję kawę i coś mi brakuje :)

  3. mojetworyprzetwory pisze:

    Wygląda pięknie! I ciasto i ta Wasza przyjaźń! Pozdrawiam!

  4. smacznydom pisze:

    Dziewczyny, a czy mamy wrocic do Smakow Zycia? Jestescie ciekawe co u Igi i Hani?

  5. maggieamos pisze:

    Wspaniale miec przyjaciol. Wasza historia daje nadzieje tym, ktorzy nie znalezli przyjazni w czasach szkolnych czy studenckich – okazuje sie bowiem, ze pozniej tez sie da :)

  6. jakaha pisze:

    To dopiero tarta – boska!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s