Wesołych Świąt oraz szarlotka z migdałami

Dziś krótko. Mam wiele tematów do poruszenia, ale każdy z nich będzie wyglądał jak przysłowiony kwiatek do kożucha.

To nie czas na analizowanie jakości mleka, zachowania Grycanek lub o przygotowaniu do ślubu. To czas zbliżającej się Wielkiej Nocy. Do spotkania w gronie rodzinnym.
Do spotkań i wzruszeń. Do przemyślenia. Do powrotu do domu.

Dlatego każdemu kto tu zajrzy, czy to przypadkiem, czy dzięki google,czy jako stały czytelnik Smacznego Domu..

Życzę Wszystkiego Najlepszego z okazji Świąt Wielkanocy
Pysznego jajka, aromatycznej paschy
Miłej atmosfery w domu
Momentu podczas Świąt, w którym pomyślisz, że jesteś szcześlliwy

Szarlotka z migdałami

Jest wiele typów szarlotek i każda z nich po prostu nazywa się szarlotką. No może jabłecznikiem:) Ostatnio znalazłam nowy typ tego ciasta, który stał się moim ulubionym. Będzie to moje popisowe ciasto na te Święta.

Składniki

210g mąki
140 g masła
70 g cukru pudru
1 żółtko
120 g cukru białego
½ paczki płatków migdałowych
1kg jabłek
1 łyżka cukru waniliowego
1-2 kropla zapachu rumowego
1/3 paczki mielonych migdałów
1 lub 2 łyżki śmietany 12%
szczypta soli

Mąka, masło, cukier puder, żółtka oraz soli zagniatamy kruche ciasto. To znaczy: wsypujemy make, cukier puder oraz sól do jednej miski. Dodajemy żółtko. Wkrawamy zimne masło. Potem palcamy ucieramy masło z sypkimi składnikami – tak by powstała konsytencji okruchów chleba. Dodajemy śmietanę i zagniatamy w kulę. Owijamy w folie i wkładamy do lodówki na około 15 min.

W tym samym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy, wydrążamy i wrzucamy do garnka. Prażymy. Dodajemy biały cukier i smażymy dalej przez 10 min. Jak będą miękkie, dodajmy cukier waniliowy, mielone migdały oraz zapach. Wyłączamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Wykładamy do formy (28 cm) uprzednio wyłożoną papierem. Ja po prostu wylepiłam rękoma formę. Uwaga! Boki też! Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 min w temp 10 stopni. Po 10 min, wykładamy jabłka. Posypujemy migdałami. Pieczemy 30 min, w temp 180 stopni, aż migdały ładnie się zarumienią.

Mała uwaga: ilość migdałów w płatkach podałam orientacyjnie. Po prostu migdały mają pokrywać cały wierzch ciasta.

2 Comments Add yours

  1. vanilla pisze:

    Najlepszego… Wiem, że dla Was te Święta będą tym bardziej wyjątkowe… Już zaraz napiszecie nowy rozdział. Szczęścia i piękna Alu!!!

  2. Monika pisze:

    Ciasto rewelacja!!!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s