Nie marnuj jedzenia cz 4 – kilka pomysłów jak nie marnować jedzenia

W ostatnich dniach, jakby na specjalne zamówienie, pojawiła się ustawa w Unii Europejskiej o nie marnowaniu (sic!) jedzenia w Europie. Nomen omen wspomnieli o takich samych problemach, które były tutaj poruszane, to znaczy:

– o marnowaniu jedzenia jako problemie globalnym

– o problemie zbyt konsumpcyjnego życia a marnowaniem jedzenia

– o wyrzacaniu produktów nawet bezpośrednio ze sklepów, etc

więcej możecie przeczytać pod tym linkiem.

Cieszmy się, że już tak wysokie instytuje widzą ten problem i pragną naprawić ten błąd na poziomie ustawodawczym.

My jednak skupmy się na poziomie typowego Kowalskiego, czyli zwyczajnego zjadacza chleba. Jak JA mogę nie marnować jedzenia?

Zacznijmy od początku. Każdy posiłek zaczyna się w sklepie – od zrobienia zakupów
1. Przed każdym wyjściem do sklepu rób listę zakupów. Lista zakupów powinna być zaplanowana i przemyślana. Planuj zakupy zgodnie z Twoim menu na kolejne dni. Jak to powiedział emeslive: sprawdź dokładnie czego i ile potrzebujesz☺
2. Wchodząc do sklepu miej na uwadze, że wszelkie promocje 2 plus 1 są tylko po to by pozbyć się towaru. Zastanów się rzeczywiście chcesz dodatkowe opakowanie wędlin jeśli już podobne masz w lodówce?
3. Kupując duże opakowania jedzenia także zastanów się, czy to ma sens. Sama zdałam sobie sprawę, że kupując duży jogurt dla dwuosobowej rodziny często go marnuję. Otwieram jogurt, korzystam z części, a potem on się psuje po kilku dniach z pozostałą zawartością. Dlatego może teoretycznie przepłacam kupując dwa małe opakowania, ale wtedy nic nie wyrzucam.
4. Nie rób zakupów na głodniaka☺
5. Nie rób ogromnych zakupów na kilka tygodni! Wystarczy max na 7 dni w przypadku dużych hipermarketów a jak masz szczęście mieszkać przy małych bazarkach, sklepach to wystarczą zakupy na 2-3 dni. Ja tak robię i zawsze mam świeże produktu i mam większą kontrolę nad produktami.

Robiąc posiłki
1. Planuj tygodniowe menu, np.:
a. Ugotuj rosół, z rosołu masz warzywa oraz mięso, więc z tego zrób następnego dnia pierogi z mięsem.
b. Jednego dnia zrób kotlety z ziemniakami, a następnego dnia z ziemniaków można zrobić kopytka.
2. Przygotowując jedzenie dokładnie oblicz ile produktów powinieneś użyć. Możesz to zrobić sprawdzając przepis lub po prostu zgodnie z doświadczeniem. Jeśli robisz na dwa dni dla dwóch osób to zrób dokładnie tyle a nie 5 porcji dla dwóch osób, bo wtedy nikt z Was tego nie zje. Bo albo wyrzucicie tę dodatkową porcję albo ktoś z Was zje mając kaca, że je za dużo
3. Rozkładając jedzenie na talerze, dokładnie pytaj się ile kto chce. Często dajemy od serca więcej i wtedy tworzymy kolejny problem. Osoba zmuszona do zjedzenia większej porcji zostawi niezjedzoną część na talerzu (a to znaczy wyrzucimy ją). Oczywiście nie mówię o patalogicznych sytuacjach kiedy ktoś w ogóle nie je.

I na koniec ogólne rady:
1. Zamrażajmy jedzenie, jeśli wiemy, że dany produkt, posiłek można zamrozić (o zamrożeniu pisałam w pierwszym artykule)
2. Przechowujmy odpowiednio pożywienie, to znaczy jeśli coś ma przebywać w zaciemnieniu (np olej) to trzymajmy go w zamkniętej szafce, jeśli mąka ma być w suchym miejscu to trzymajmy ją w suchym miejscu. Inaczej nasze produkty będą szybko się psuć. Wędlinę nie powinniśmy przechowywać foliowych torebkach, etc. Inaczej stracimy pięniądze i zmarnujemy jedzenie.
3. Niektóre rzeczy można ususzyć, np zioła, bułkę, etc.
4. Jeśli zobaczymy, że po przyjęciu domowym coś zostanie i nie nadaje się do zamrożenia, ani do ususzenia – podarujmy to naszym przyjaciołom, starszym sąsiadom, studentom mieszkającym obok, etc. Nic nie stracimy a zyskamy nowych znajomych. Warto się do tego przygotować, np zbierając plastikowe opakowania i w nie zapakować sałatki, ciasto, etc.
5. Jeżeli wyprowadzamy się z domu lub akademika i widzimy, że część jedzenia nam zostaje, np.: opakowania z makaronem, ryż, mąka – podarujmy. Warto się rozejrzeć.

Jeśli masz sklep spożywczy ..
1. Na pewno kontrolujesz produkty i ich date ważności. Jeśli widzisz, że część z nich niebawem straci przydatność (za pare dni) i jesteś przekonany, że ich nie sprzedasz – skontaktuj się z Bankiem Żywności lub z inną okoliczną fundacją pomagającą potrzebującym. Może to być jadłodalnia dla ubogich, etc. Na pewno pomogą i podziękują. A może wyniknie z tego większa współpraca?

Jeśli organizujesz jakąś duża imprezę
1. Planuj ile dokładnie potrzebujesz!
2. Skontaktuj się z jakąs jadłodalnią dla ubogich i sprawdź czy jest szansa podarowania im produktów PO imprezie, np: pieczywa, nieotwartych wędlin, słoików, butelek z napojami, etc. Skonsultuj dokładnie jakie warunki masz spełnić byś mógł niewykorzystane jedzenie podarować.

Z pewnością to tylko część z wielu pomysłów, które mogą ograniczyć marnowanie jedzenia. Dlatego jeśli macie jakieś inne sugestie, jak można zmniejszyć ilość zmarnowanego jedzenia.– serdecznie zapraszam do podzielenia się nimi w komentarzach. A może macie ciekawe przepisy, które wykorzystują resztki z obiadu?

Nie marnujmy jedzenia☺
Link do Banku Żywności
Link do portalu Nie Marnuj jedzenia

Jest to ostatni z serii artykułow na temat marnowania jedzenia, za tydzień nowy cykl!
***********************************************************************************************************
SERIA ARTYKUŁÓW „NIE MARNUJ JEDZENIA” JEST NAPISANY WE WSPÓŁPRACY Z PORTALEM „POLSKA GOTUJE

Jeśli chcesz przeczytać poprzednie odcinki z serii „Nie marnuj jedzenia” kliknij TUTAJ

3 Comments Add yours

  1. vanilla pisze:

    sporo tych pomysłów, każdy mniej lub bardziej znany, ale powiedziany szerzej, trafił do mnie na nowo. No i wracamy do bazy – mrozić, opisywać, pamiętać, a później dać zamrażarce (i portfelowi) odetchnąć ;)

  2. wakkiki pisze:

    Bardzo dobre artykuły. Myślę, że ‚marnowanie jedzenia’ zaczyna być problemem w większości polskich domów i dobrze jest zacząć to sobie nawzajem uświadamiać.

    1. smacznydom pisze:

      dzieki Wakkiki – wlasnie o to mi chodzilo..ze powinnismy to sobie uswiadomic, ze ten problem to nie tylko problem INNYCH ale takze i nasz.

      Pozdrawiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s