Wielkanoc 1 – jajka nie do końca faszerowane

Witam : )
Od raz na wstępie uprzedzam, że w tym raporcie nie będę filozofować, iż takie a takie potrawa MUSI BYĆ koniecznie na stole Wielkanocnym i właśnie w ten sposób MUSI BYĆ przygotowana. Każdy z nas pochodzi z innego domu i każdy z nas ma inną kulinarną tradycję. Ktoś lubi biały barszcz zakwaszany chrzanem a inny stwierdzi, iż to istny gwałt na te białe cudo. Hm…więc po co ten cykl? „Wielkanoc 1” i następne części są dla osób, które:

– pragną urozmaicić tradycję o nowe zwyczaje. Nie piszę, broń Boże „zastępować” – ale urozmaicać i tworzyć nową, własną tradycję..bo jak każdy wie..tradycję się tworzy :D
– pragną przygotować ciekawie i pięknie Wielkanoc , ale nie mają na to zbytnio czasu
– lubią poznawać nowinki : )

Uwaga Szanowne Panie i Panowie. Jeśli chcecie się podzielić swoim nowatorskim pomysłem, przepisem (nowy, ciekawy i szybki) bardzo zapraszam! Napiszcie go w komentarzu lub po prostu skontaktujcie się ze mną a ja w ramach możliwości i czasu, umieszczę go na stronie: ) No dobra…a co dzisiaj? Dzisiejsza propozycja jest dla osób, które nie lubią się męczyć z wyjmowaniem żółtek i starannym wkładaniem z powrotem w postaci farszu. Dodatkowo potrawa ta to ciekawa alternatywa na przyjęcie a la ”jeden kęs do buzi” : ).

Jajka – nie do końca faszerowane

I FARSZ (zielony)
½ puszki groszku konserwowego
½ awocado
½ podsmażonej cebuli (szklista)
Natka pietruszki (opcjonalnie)
Sól, pieprz
drobno posiekana część jajka – patrz opis ”Jak robić”

II FARSZ (biały)
½ podsmażonej cebuli (szklista)
Wędzona ryba (tyle ile chcesz, zależy od Twojego smaku)
Niebieski ser pleśniowy (tyle ile chcesz, zależy od Twojego smaku)
Majonez
Sól, pieprz
drobno posiekana część jajka – patrz opis ”Jak robić”


Jak robić

Ugotowane jajka obieramy, odkrawamy końcówki jajek tak by jajka miały kształt walca i stabilnie stały. Odkrojone części drobno siekamy i dokładamy po równo do farszu.
Farsz nakładać na jajka. Et Voila! Gotowe!

Jeśli macie jakieś pomysły na inne, ciekawe szybkie pomysły na farsz, piszcie!

PS. A poniżej wyjaśnienie..dlaczego ten wpis jest lekko spóźniony…i gdzie jest obecne Smaczny Dom: ).

Reklamy

4 Comments Add yours

  1. fiolunka pisze:

    Jajka faszerowane to „must be” na moim stole :-) nie wyobrażam sobie świąt bez choćby jednego faszerowanego jajeczka :-)

  2. No, no, no… Smaczny Domek podróżuje! Przepiękny widok, cudowny! To Alpy? Musze przyznać, że pierwszy raz widzę tak odważną wersję faszerowanych jajek. Dzięki obecności awokado bardzo przypadł mi do gustu Twój farsz nr I :)

    1. smacznydom pisze:

      Dokładnie Dolomity:) oj pięęęęęęknie było:)

  3. Agata pisze:

    Jajeczka wyglądają bardzoooooooo apetycznie :) Chyba jeszcze przed Wielkanocą się pokuszę :) Pozdrawiam Agata

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s