Rolada z brzoskwiniami

Adwent. Czas przygotowań, a dokładnie oczekiwania na Boże Narodzenie. W momencie jego rozpoczęcia, mój organizm oczekuje..śniegu. Każdego dnia, wstając z łóżka, wyglądam przez okno z nadzieją, iż ujrzę biały krajobraz. I dziś to się stało. Nie uważacie, że tak jest piękniej? No i co z tego, że trzeba się ubrać cieplej, że trzeba założyć grubą czapę na dopiero co ułożoną fryzurę..no i co z tego, że trzeba wyjść wcześniej, by odgarnąć śnieg z samochodu. Jest grudzień. I tak zawsze będzie. W grudniu pada śnieg. I wybijcie sobie z głowy, iż jest nagły atak zimy. Jaki nagły? Nagły jest w lipcu..ale w grudniu?!

roratyW momencie rozpoczęcia adwentu, zapachy takie jak gotowana kapusta kiszona, moczące się suszone grzyby, podgrzewany grzaniec –  nabierają innego wyrazu. To nie są nagle duszące zapachy..ale zapachy domu, grudniowej atmosfery..po prostu zbliżających się świąt. Świąt Bożego Narodzenia.

Nie mogę się ich doczekać. W tym roku, ze względu na sytuację..jakoś nie chodzę po super, hipermarketach. Zakupy zrobimy na pobliskim bazarku. Prezenty zostały już zamówione przez internet. I może dlatego, że ten zgiełk komercyjny mnie omija..czuję potęgę atmosfery bardziej niż.. na przykład w tamtym roku. Spokojnie sobie siedzę w kuchni wypisując kartki świąteczne, przeglądam przepisy na masę solną, by zrobić ozdoby na choinkę..nie patrzę na reklamy..a tylko na piękny ośnieżony ogród, który można ujrzeć przez okno kuchenne. Każdego dnia nieśmiało dekoruję dom ozdobami z poprzednich lat. Jest pięknie. Spokojnie. Nostalgicznie. Nieśpiesznie. Tak jak ma być.

Rolada z brzoskwiniami

Mój prezent dla mego męża. Z okazji imienin, a także próba nowego przysmaku na święta. Podchodziłam do przepisu z lekką obawą, ponieważ obawiałam się, że to ciasto mnie przerośnie. Okazuje się jednak, że rolada to ciasto ultrałatwe oraz przyjemne do zrobienia. Polecam. Na bank pojawi się na świątecznym stole. Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków. Nadzienie z kotlet.tv. Cytuję za autorkami. Moje komentarze są pogrubione.

DSC_3609

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Składniki na krem:

  • 200 g kremówki
  • owoce (np. z puszki)  - ja dałam brzoskwinie
  • 1 szklanka cukru pudru – tutaj żałuję, że dałam szklankę. Uważam, że warto dodać mniej – 3/4. 
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 łyżeczki żelatyny

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno żółtka (nie wszystkie od razu), dalej ubijając. Na koniec wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać.

Blachę o boku 28 – 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC (uwaga, nie czekać by biszkopt był suchy i sztywny. Wtedy staje się on sztywny i podczas zawijania pęknie). Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać cukrem waniliowym. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia.

Uwaga! Naprawdę nie warto czekać z zawijaniem, należy od razu, zawinąć w rulon.

 Gdy rolada stygnie, przygotowuję krem. Śmietanę ubić. Następnie dodać cukier I dalej miksować. Kolejny krok to dodać pokrojoną brzoskwinię. Mieszam szpatułką. Na koniec dodaję rozpuszczoną żelatynę w dwóch łyżkach wody. Odstawiam do lodówki na MAKS 10 minut (ja trzymałam nawet mniej, krem ma tylko zgęstnieć a nie zrobić się sztywny).

 Jak rolada jest wystudzona, wyjmuję z ręcznika i kładę na folię spożywczą. Folia nam się przyda do zwijania i owijania rolady, dlatego lepiej jej mieć więcej niż mniej. Rozwijam roladę, ale NIE CAŁKOWICIE. Nigdy na płasko. Wypełniam kremem. Nie denerwujmy się jak krem jest jeszcze rzadki, tak ma być. Resztką kremu wypełniam luki w roladzie. Zwijam roladę. Folią owijamy ciasto dokładnie. Wkładamy do lodówki – na całą noc.

Smacznego:)

DSC_3618

 

ps. zdjęcie z dziećmi pochodzi ze strony: KLIK

2 comments

  1. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 – 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

  2. I blog frequently and I seriously thank you for your information.
    This great article has truly peaked my interest.
    I will book mark your blog and keep checking for new
    details about once a week. I subscribed to your Feed as well.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s